loader image

In het terugkerende item “Achter de Schermen met Dieuwertje”, neemt collega Dieuwertje ons mee in haar boeiende wereld als gezinsregisseur bij Beter Thuis Wonen. In deze serie zal Dieuwertje haar perspectief op de zorg delen, waarbij ze ons een inkijkje geeft in de situaties die ze tegenkomt, de uitdagingen waar ze voor staat en de waardevolle momenten die ze beleeft.

Het veelzijdige werk van een gezinsregisseur
Ik heb een tijd nagedacht over wat ik als eerste blog wilde delen, er zijn zoveel verhalen om te vertellen! Omdat ik in mijn werk zoveel verschillende situaties tegen kom, leek het mij goed om eerst te vertellen hoe mijn werk er in grote lijnen uitziet. Ik werk vanuit Beter Thuis Wonen voor team Kind en Jeugd.

Waar ik ook kom, er is altijd een gezin, in welke vorm dan ook. Soms kom ik voor het kind, soms voor de ouders en soms voor het hele gezin. Allemaal verschillende mensen, die ik wel met regelmaat zie. Dat maakt het haalbaar om een band op te bouwen met het gezin. Vanuit daar is het fijn om samen te kunnen kijken naar wat er nodig is.

Wat er nodig is verschilt per gezin en wil nog wel eens veranderen als ik langer betrokken ben. Doordat kinderen zich ontwikkelen of juist achteruit gaan. Of doordat langzaam aan steeds duidelijker wordt wat de vraag is. Door steeds in gesprek te blijven kan de begeleiding daarin mee veranderen.

Van ontzorgen tot begeleiden
Als team zien we veel verschillende kinderen, verschillende gezinnen. Waarbij het in het ene gezin gericht is op ontzorgen en zorgen voor, is het in het andere gezin gericht op begeleiden. We zien kinderen met een beperking, ouders met een (meervoudige) beperking, kinderen met een ziekte, kinderen én ouders met meer dan een diagnose.

Naast het contact met de gezinnen heb ik veel contact met de betrokkenen om het gezin heen. Ik merk dat het samen kunnen kijken naar wat een kind of gezin nodig heeft, heel waardevol is. Doordat er zoveel verschillende mensen zijn, zoveel verschillende vragen maakt het dat de invulling van mijn werkdag steeds anders is. Het komt met regelmaat voor dat er allerlei vragen tussendoor komen, dat schakelen maakt het juist leuk!”