loader image

In ‘Achter de Schermen met Dieuwertje’ neemt collega Dieuwertje ons mee in haar boeiende wereld als gezinsregisseur bij Beter Thuis Wonen. In deze serie zal Dieuwertje haar perspectief op de zorg delen, waarbij ze ons een inkijkje geeft in de situaties die ze tegenkomt, de uitdagingen waar ze voor staat en de waardevolle momenten die ze beleeft.


Op de fiets naar een overwinning

Daar gaan we dan, trappend op de fiets. Stiekem maak ik een foto, want dit voelt als een ware overwinning! Leven met de ziekte van Batten is intens, en de gevoelens die daarbij horen zijn dat ook. De brug in Deventer overfietsen is een avontuur op zich. Het idee alleen al brengt spanning met zich mee, want “wat als je in de IJssel valt?”.

Wat ik er ook over zei, dat gevoel bleef hangen. Ik maakte, in goed overleg, de keuze om toch samen de brug over te fietsen. Een bezoek aan de Hema wordt het doel van onze fietstocht. In Twello zouden ze armbandjes moeten hebben. Dat betekent over de brug, en dat is precies wat we gaan doen.

 

Over de brug, letterlijk en figuurlijk

Fietsend over de brug, voel ik haar spanning. Toch laat ze zich geruststellen door mijn afleidende gesprekken. “Dieuwer, Dieuwie, zijn we er bijna af? Vallen we er niet van af?” vraagt ze herhaaldelijk. Ik geef aan dat we keurig op de brug fietsen en er niet af vallen. Ze accepteert het antwoord maar is toch blij als we van de brug af zijn. Onderweg deelt ze met wie ze wel en niet durft te fietsen, een vertrouwenskwestie die niet iedereen heeft weten te winnen.

Een rondje door de Hema in Twello levert geen armbandje op, dus keren we terug naar Deventer. Dit keer kiezen we voor de spoorbrug. Spannend, want er rijden treinen naast ons, en de brug is drukbezocht door fietsers. Maar schijnbaar was het oké, want al kletsend fietsen we over de brug.Ik ben zo trots op haar! Ze deed het ondanks de spanning maar mooi. Het was een relaxte terugweg, ik benoem alles wat ik onderweg zie en we zingen af en toe een liedje.

Langs prachtige, veel te dure huizen die te koop staan, rijden we. Ik benoem het en zij merkt op: “Je kunt daar wel gaan wonen, dan kan ik vaak bij je op bezoek komen als je zo dichtbij woont.” Een glimlach verschijnt op mijn gezicht, en ik besef opnieuw het belang van de opgebouwde relatie, het vertrouwen, en de klik die tussen ons bestaat.

Het avontuur op de fiets is meer dan een rit; het is een metafoor voor het leven met intensiteit en moed. De band die je deelt, de overwonnen angsten, en de kleine overwinningen maken zulke moment extra bijzonder.