loader image

In het terugkerende item ‘Ontdek Beter Thuis Wonen’ delen we de inspirerende verhalen en ervaringen van onze collega’s bij Beter Thuis Wonen. We nemen een kijkje achter de schermen bij de verschillende functies binnen de organisatie. In dit artikel geven we het woord aan Deyer! Hij werkt als Ambulant Begeleider bij Beter Thuis Wonen Multihulp.

Na 15 jaar in de veiligheidssector te hebben gewerkt, had Deyer de behoefte aan een nieuwe uitdaging en wilde hij graag iets betekenen voor de maatschappij. Hij vond zijn roeping in de zorg en koos in juni 2020 voor de functie als ambulant begeleider bij Beter Thuis Wonen Multihulp om een positieve impact te maken.

Een uitdagende baan
Deyer werkt voornamelijk met de jeugd. “Hierin zijn natuurlijk ook andere instanties betrokken waar je korte lijnen mee moet hebben. Wanneer je met de jeugd werkt is het belangrijk dat je wel kennis hebt van een aantal wetten en regels. Het is ook van belang dat je structuur en duidelijkheid biedt aan de jeugdige en de ouders.”

Een typische dag als begeleider bestaat eigenlijk niet, want hoe de werkdag eruit gaat zien is elke dag weer een verrassing. “Er is natuurlijk een agenda en er zijn afspraken gepland, maar je weet nooit van tevoren hoe de cliënt zich voelt op die dag en wat er gaat gebeuren,” vertelt Deyer. “Maar, het is mijn verantwoordelijkheid om naast mijn cliënten te staan en ze de hulp te bieden die ze nodig hebben, ongeacht de omstandigheden. Flexibiliteit en om kunnen gaan met veranderingen is daarom belangrijk!”

Het streven naar vooruitgang en groei
Voor Deyer is het meest uitdagende aspect van zijn rol als ambulant begeleider het vinden van de juiste ondersteuning voor zijn cliënten, zodat ze vooruitgang kunnen boeken in hun leven. Het geeft hem veel voldoening wanneer hij ziet dat zijn begeleiding een positieve impact heeft op het leven van zijn cliënten. “Er is een cliënt die jarenlang geen omgang meer had met zijn kinderen. We hebben in een jaar tijd samen gewerkt aan begeleid omgang en dit verloopt heel goed. Zo kijken we momenteel of het mogelijk is om de omgang vaker plaats te laten vinden,” vertelt Deyer.

Cultuursensitief werken als fundament
Bij Beter Thuis Wonen is cultuursensitief werken een belangrijk onderdeel van het dagelijkse werk van Deyer, vooral omdat hij vaak met cliënten werkt die een migratieachtergrond hebben. Het begrijpen en respecteren van verschillende culturen en het aanpassen van zijn benadering is cruciaal om de best mogelijke ondersteuning te bieden. “Het is belangrijk om te weten wat cultuursensitief werken inhoud en hoe je dit kunt toepassen. Dit stelde me in staat om beter aan te sluiten bij de behoeften van mijn cliënten en hen te ondersteunen op een manier die voor hen relevant is.”

Werken als ambulant begeleider
Voor een ambulant begeleider bij Beter Thuis Wonen zijn bepaalde vaardigheden en kwaliteiten essentieel. “Ik vind dat je open en eerlijk moet zijn en daarnaast ook empathisch vermogen moet hebben,” legt Deyer uit. Ook begrijpen wat cultuursensitief werken is en weten hoe je dit moet toepassen is de sleutel tot het leveren van waardevolle begeleiding aan de diverse groep cliënten.

Bij Beter Thuis Wonen voelt Deyer zich thuis. “Ik vind Beter Thuis Wonen een erg fijne organisatie om voor te werken, omdat er veel duidelijkheid en structuur is. Binnen de organisatie heerst er een familiale sfeer onder collega’s en zijn collega’s transparant tegenover elkaar.” Als advies voor degenen die een carrière als ambulant begeleider bij Beter Thuis Wonen overwegen, benoemt Deyer dat het verkennen van verschillende vestigingen een waardevolle stap kan zijn om een goed beeld te krijgen van de organisatie en het werk als ambulant begeleider.

Om meer te weten te komen over de diverse mogelijkheden neem een kijkje op werkenbijbeterthuiswonen.nl. Wie weet begint jouw volgende avontuur ook bij Beter Thuis Wonen!