loader image

Alleen in het grote huis

In 2015 is mijn man naar een verpleeghuis gegaan. Hij heeft dementie. Ik ga graag bij hem op bezoek. Eerst ging ik op de fiets naar hem toe, maar ik ben een keer gevallen. Toen was mijn heup gebroken en kon ik weinig meer. In die periode kreeg ik verpleging en verzorging van Beter Thuis Wonen. Na een lange tijd kan ik gelukkig nu weer lopen, maar ik ben niet meer zo stevig ter been. Daarom is Beter Thuis Wonen gebleven voor de huishoudelijke ondersteuning.

Eén keer in de week krijg ik nu een hulp die de dagelijkse schoonmaak dingen doet. Alleen wat nodig is. Dit is een groot huis en ik woon maar alleen. Boven kom ik niet meer, omdat ik de trap niet meer op kom. Daarom doet ze alleen de slaapkamer beneden, de douche beneden, de hal, woonkamer en keuken.
Ik kan gelukkig nog wel met de rollator en een mandje boodschappen doen. Dat doe ik een paar keer per week. Eerst zou de hulp boodschappen doen, maar ik doe het liever zelf zolang het nog kan. Zo blijf ik een beetje in beweging en het geeft mij een nuttig gevoel.

Een vaste hulp

Vaak komt dezelfde hulp, Inge. Dat vind ik fijn, want dan weet je een beetje wat je aan degene hebt. Na een tijdje weet ze alles te vinden en weet ze hoe het hier gaat. Als ze binnen komt maken we even een praatje. Dan haalt ze de spullen op. Als ze in de woonkamer is kletsen we tussendoor. Dat vind ik gezellig. Inge komt op een vaste dag, dat hebben we aan het begin afgesproken. Ze komt woensdag in de ochtend, want ’s middags ga ik bij mijn man op bezoek met de regio taxi.

Als ik geen huishoudelijke ondersteuning zou krijgen, kan ik niet meer in mijn eigen huis wonen denk ik. Daarom ben ik erg blij met de thuiszorg.  Thuis ben ik liever dan in een verpleeghuis. Eerst moest ik er wel aan wennen hoor. Ik was gewend om zelf de huishouding te doen. Je hebt na al die jaren een eigen manier van schoonmaken ontwikkeld en daar ben je aan gewend. Na een tijdje had ik er minder moeite mee dat iemand anders het huishouden over nam. Nu ben ik vooral heel blij dat ik hier nog woon.

De namen zijn fictief.