loader image

Ik doe er – mede dankzij mijn werk als huishoudelijke hulp – weer toe! 

Als je Lotte ontmoet, zie je een energieke en toegewijde vrouw van 32 jaar. Getrouwd en trotse moeder van twee dochters. Ze werkt 22 uur per week vol enthousiasme als huishoudelijke hulp bij Beter Thuis Wonen en zit één dag per week in de schoolbanken. Onlangs behaalde ze haar mbo-diploma, niveau 1. Hoe anders was het 7 jaar geleden toen Lotte nog zwaar drugsverslaafde was en dagelijks speed, GHB en cocaïne gebruikte? Lotte wil dat haar dochters later trots op haar zijn en deelt daarom haar verhaal. 
De harde realiteit van verslaving

“Ik was 18 jaar, ging veel uit, en was nieuwsgierig naar van alles rondom drugs. Ik begon met speed en raakte verslaafd”, vertelt Lotte openhartig. “Gelukkig kreeg ik een leuke relatie. Mijn toenmalige vriend was heel duidelijk: ‘Je kiest voor de speed of voor onze relatie’. Dat was voor mij de reden om te stoppen.” Na drie jaar clean te zijn geweest, kwam er een tegenslag: een pijnlijke relatiebreuk. De pijn en verwarring zorgden ervoor dat ze weer terugviel in haar oude gewoontes, deze keer waren de drugs zwaarder: GHB, ketamine, lachgasballonnen en cocaïne. “Daar bovenop kwam een nieuwe relatie waarin ik geestelijk en lichamelijk mishandeld werd”, vertelt Lotte. “Ik maakte schulden. Het afmaken van mijn middelbare school, of überhaupt nadenken over mijn toekomst, daar was ik totaal niet mee bezig.” De omslag kwam in januari 2017, toen ze ontdekte dat ze zwanger was. Naast de zorg voor haar ongeboren kind, kwam een waarschuwing van de wijkagent die haar wakker schudde. “Hij zei tegen mij: ‘Als jij nu niet stopt met drugsgebruik en gaat zorgen voor jezelf en je ongeboren kind, dan zorg ik persoonlijk dat je kindje straks uit huis wordt geplaatst’.” 

Een nieuw begin

Fast forward naar het heden. Lotte zette een punt achter haar ongezonde relatie en stopte met alle drugs. Ze kreeg een nieuwe relatie, is inmiddels getrouwd en heeft twee dochters. Ze werkt bij Beter Thuis Wonen als huishoudelijke hulp. “Het zijn toch de mensen waar je voor werkt die voor mij het verschil maken”, vertelt Lotte. “Ik vind het heel fijn om mensen te helpen.” Natuurlijk is er begeleiding. Zowel op het thuisfront in de vorm van gezinsbegeleiding als voor Lotte persoonlijk. Ze volgt bijvoorbeeld EMDR-therapie om de impact van alle nare gebeurtenissen te verminderen. Bij Beter Thuis Wonen krijgt Lotte één-op-één begeleiding van een werkcoach. Van haar werkcoach leert ze om zich te verdiepen in de belevingswereld van haar cliënten en haar communicatie daarop aan te passen. Ook ligt de focus op actief luisteren: wat zegt je gesprekspartner echt en wat ga je daar mee doen?  

 “Lotte moet af en toe afgeremd worden in haar enthousiasme”, geeft Hendrie Brunink (teamleider huishoudelijke ondersteuning & dagbesteding bij Beter Thuis Wonen) aan. “Ze heeft zich de afgelopen maanden meer dan uitstekend gevormd. Het mooie van Lotte is dat zij feedback accepteert. Je kunt haar goed aanspreken op haar gedrag. Wij zijn super trots op haar. Ze heeft onlangs haar mbo-diploma, niveau 1 behaald met achten en negens en zelfs een 10! Cliënten zijn ook heel tevreden over haar: ze is betrokken, sociaal en enthousiast”, vervolgt Hendrie. “Niets is haar te veel en onze cliënten zijn trouw aan haar. Lotte heeft daarom nu ook meer uren gekregen. Wij vinden echt dat ze de kans moet krijgen om deel te nemen aan de maatschappij.” 

Ik doe er weer toe

Lotte is vastberaden om verder te studeren en haar mbo-diploma op niveau 2 te behalen. “Ik ben zo blij dat ik destijds mijn leven weer opgepakt heb. Het werk in de huishoudelijke ondersteuning brengt mij veel. Het geeft structuur en ritme”, zegt Lotte met een glimlach op haar gezicht. “Maar, ook financiële rust want ik ben niet meer afhankelijk van de voedselbank. Ik kan mijn kinderen vertellen dat als je ergens echt voor gaat, je veel meer kunt bereiken dan je denkt. Ik kijk nu met trots naar mezelf. Niet alleen omdat ik gestopt ben met drugs, maar ook omdat ik andere mensen nu kan helpen. Ik doe er weer toe. En daar ben ik enorm dankbaar voor.”

*Wegens privacy-redenen is de naam Lotte gefingeerd.