loader image

Elkaar helpen

Ik heb artrose, waardoor ik veel pijn heb in vooral de knieën en handen. Het hele huishouden doen lukt me al een tijd niet meer. Wandelen en huishoudelijke taken waarbij ik mijn knieën niet erg belast, doe ik wel graag. Maar mijn knieën buigen en bukken gaat steeds lastiger.
Ik heb lang nagedacht of ik huishoudelijke hulp wilde krijgen. Eerst dacht ik dat ik het zelf nog wel kon, maar ik begon de klusjes steeds verder uit te stellen. Nu ben ik heel tevreden dat ik de beslissing heb gemaakt. Ik hoef me niet druk te maken over de huishoudelijke klusjes. Dat geeft mij een rustig gevoel. Eén keer in de week komt een huishoudelijke hulp om schoon te maken bij mij in huis.
Samen schoonmaken

Een vaste medewerker komt bij mij stofzuigen, dweilen (met mijn handige elektrische dweil), stoffen, de badkamer en wc schoon maken en de ramen van binnen wassen als dat nodig is. Zelf help ik graag nog mee waar ik bij kan springen. Als de hulp boven bezig is, ga ik gezellig mee naar boven en stof ik de plekken waar ik gemakkelijk bij kan. Als we zo samen aan het schoon maken zijn voel ik me ook nuttig. De was in de wasmachine doen, strijken en opvouwen kan ik zelf. Ook pak ik de vaatwasser in en stop het servies weer in de kasten als het schoon is.

Het is belangrijk om wel te blijven bewegen als je artrose hebt, zegt de dokter. Maar dat komt wel goed, want ik heb ook een hondje dat elke dag uitgelaten moet worden. Boodschappen doen is te zwaar voor mij. Gelukkig heb ik een hele aardige buurvrouw die me daar bij wil helpen. Zij heeft geen auto, ik wel. Zo doen we elke week samen boodschappen. Samen rijden we naar de supermarkt in het dorp naast ons. Ik ben de taxi en naast haar eigen boodschappen haalt ze ook boodschappen voor mij. Zo helpen we elkaar.